praktijk voor bewustwording
en persoonlijke effectiviteit

ineen
06 122 80 631
bericht AT ineen DOT info

Woede

Daar zat ik dan met de brokstukken, machteloos en alleen…

Samen met mijn vrouw namen we het besluit om een cabrio te kopen als vervanging van de oldtimer die ik al had. Een auto waar we meer samen van konden genieten.
Onze zoektocht bracht ons bij een kleine autoverkoper aan de andere kant van het land en na een proefrit besloten we om de onderhandeling voor een aankoop te starten.
Omdat ik niet zo’n doortastende handelaar ben, koos ik voor een aankoopkeuring en voor openheid over het bedrag dat ik, inclusief eventuele reparaties, wilde besteden. Daar ging hij mee akkoord. Na een week maakte ik in overleg met hem een afspraak voor een aankoopkeuring bij een garage bij hem in de buurt. Net nadat ik de aankoopkeuring had betaald, ik zat nog achter de computer, kreeg ik een sms-bericht met de tekst:
“me collega heb net de auto verkocht”.

Wat er toen in mij gebeurde ging heel snel. Het was alsof er een vulkaan zonder waarschuwing tot uitbarsting kwam. ALARM!!! Dit mag niet gebeuren, dit kan niet, ik ga dit rechtzetten!!!!
Ik was er getuige van maar had er geen invloed meer op. De verkoper werd gebeld en ik eiste van hem dat hij zich aan onze afspraak zou houden, dat dit ongepast was en nog veel meer geloof ik…… Hij reageerde opmerkelijk kalm, zei dat hij hier niet van gediend was en verbrak de verbinding.
Stilte.

Daar zat ik dan met de brokstukken, machteloos en alleen en zonder auto.

Mijn partner zat tegenover me en was met iets anders bezig en zei, op een constaterende manier; “Niet de handigste manier om te krijgen wat je wilt he?”.
Het bracht me met een schok terug in het hier en nu.
Wat ze zei kon ik alleen maar beamen. Dit was niet handig. Zo’n reactie was niet nieuw voor me; ik heb mijn boosheid en woede leren kennen en heb geleerd om deze te hanteren en als kracht in te zetten. En toch lukte het dit keer niet en het is al lang geleden dat dit me in deze mate is overkomen.
Ik kon er eigenlijk ook wel om lachen. ‘Ontwikkel je een training Boosheid en Verbinding en dan overkomt je dit’. Mooi is dat. 

Dat ik die auto niet zou kunnen kopen was een verlies dat ik kon nemen.
De manier waarop ik heb gehandeld was lastiger te verwerken. Zelfverwijt lag op de loer. Maar ja, blijkbaar was er iets in mij geraakt dat heel belangrijk voor me is. En ja, het verlies van de verbinding was ook best pijnlijk.
Gelukkig lukt het me nu wel sneller om mijn gevoelens te reguleren. Weer in contact te komen met de pijn van genegeerd te worden, deze te erkennen en er in te verzachten.

Die auto is het niet geworden maar met de lessen die ik uit bovenstaand voorval kon trekken, is het nu wel gelukt een andere auto te vinden waar we samen van kunnen genieten.
Wil jij, man, ook anders leren omgaan met woede, boosheid beschikbaar krijgen als kracht, deze in verbinding met anderen inzetten voor wat voor jou belangrijk is?
Misschien is de training Boosheid en Verbinding iets voor jou.