praktijk voor bewustwording
en persoonlijke effectiviteit

ineen
06 122 80 631
bericht AT ineen DOT info

Emotioneel Lichaamswerk

Wat is Emotioneel Lichaamswerk en wat kan het voor jou betekenen?

Emotioneel Lichaamswerk is een eenvoudige en doeltreffende methode om je bewust te worden van je gevoelsleven. Een methode om spanningen op te heffen en je levensenergie en levenslust te hervinden of te intensiveren.
Daarbij wordt je aandacht gericht op je emoties en hoe jij omgaat met je gevoelsleven.

Emoties

Wanneer emoties niet worden geuit, zetten deze gevoelens zich vast in je lichaam in de vorm van spierspanningen. Dit is vaak zichtbaar in onze houding. Sommigen gaan letterlijk 'gebukt onder het leven'.

Lichaamsgerichte oefeningen

In lichaamsgerichte oefeningen worden deze spierspanningen opgezocht. Hierdoor kunnen onderliggende gevoelens vrijkomen en dat helpt je oude spanningspatronen los te laten en de energie die nodig was voor deze patronen weer ter beschikking te krijgen.

Werkwijze

De werkwijze van Emotioneel Lichaamswerk is ervaringsgericht. In de oefeningen en technieken wordt gebruik gemaakt van diverse vormen van ademen, bewegen en geluid maken.

Groep

Er wordt gewerkt in een groep. Je leert je ervaringen te delen met anderen, opdat je dit kunt voortzetten in je dagelijks leven. De ervaringen van anderen zijn vaak herkenbaar en maken je bewust dat jij niet alleen staat in wat je voelt en ervaart. Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Je emoties beheren

Je gaat leren je emoties te beheren in plaats van te beheersen. Jouw emoties kunnen je zo gaan ondersteunen in je dagelijks leven en in wat voor jou waardevol is in je leven. Emoties geven aan wanneer er iets voor jou niet klopt en wanneer wel. Ze bewaken je waarden. Als je blijdschap en vreugde voelt, zijn dat signalen dat je op het goede pad bent. Als je boosheid of verdriet ervaart dan mag je gaan onderzoeken wat die signalen je te vertellen hebben en waar er bijgestuurd mag worden. Zelfsturing zonder gevoel is niet mogelijk. Keuzes worden altijd met het gevoel gemaakt.