praktijk voor bewustwording
en persoonlijke effectiviteit

ineen
06 122 80 631
bericht AT ineen DOT info

Mens ken uzelf!

Een vriend van mij verkrijgt veel helderheid door de herkomst van woorden te onderzoeken. Zo leerde ik van hem de diepgang van het woord AANVAARDEN kennen.

Dat is niet hetzelfde als accepteren. Nee het komt van ‘de vaart aanvangen'. Het beschrijft dus de start van een reis. Aanvaarden is een feit onder ogen komen en daarmee de reis aanvangen om het in te passen in je leven. Aanvaarden is een start van een proces dat leidt tot persoonlijke groei.

 

Zo ging ik op zoek naar de betekenis van het woord aforisme en vond de betekenis: ' een bondige uitspraak met vaak een boodschap van wijsheid.'

Loesje is in Nederland bekend om de pakkende boodschappen. De volgende trok mijn aandacht:

Met drift kom je nergens, met geestdrift overal.

Binnen de taal van de Innerlijke Familie is deze uitspraak helemaal op het Innerlijke Jongetje van toepassing. Hij vertegenwoordigt ons innerlijk vuur. Drift ontstaat wanneer er teveel van dat vuur ineens wordt aangesproken. Het wordt een valkuil of schaduwkant.

Geestdrift daarentegen gaat over enthousiasme, dat je ergens veel zin in hebt. Ook weer woorden die bij de kwaliteiten van ons Innerlijk Jongetje horen.

En ook een gevoel van blije en of emotionele betrokkenheid. Dan is het Innerlijk Meisje er ook nog eens bij betrokken.

Als die twee in ons samenkomen in hun kwaliteiten dan ervaren wij een prettig gevoel.

 

Hoe regisseer je nou dit samengaan? Dat vertelt ons dit oude aforisme: Ken uzelf!

Deze wordt onder andere toegeschreven aan de Griekse wijsgeer Socrates. Overigens lukte het hem onvoldoende regie te voeren over zijn Innerlijk Jongetje omdat hij in zijn verdediging tegen zijn veroordeling, zijn Innerlijk Jongetje teveel ruime gaf waardoor hij de spot dreef met zijn tegenstanders die hem daardoor uiteindelijk veroordeelden tot het drinken van de gifbeker.

 

Wil jij een start maken met een gezonde regie over jouw Innerlijke Familie, waardoor je meer geestdrift in je leven ervaart, misschien is de training Zicht op Jouw Innerlijke Familie iets voor jou.