praktijk voor bewustwording
en persoonlijke effectiviteit

ineen
06 122 80 631
bericht AT ineen DOT info

Klein Esterenburch

De naam van onze plek in Steenderen hebben we afgeleid van de boerderij in Vierpolders (ZH), waarop de voorouders van Jantine boerden. Deze stee droeg de naam "Esterenburch"
Onze stadsboerderij is veel kleiner, met veel minder grond, waardoor we op het idee kwamen om de naam “Klein Esterenburch” te gebruiken. Een plek waar we een stukje aarde naar eigen inzicht hebben vormgegeven.

Het woonhuis is zo veel als mogelijk geïsoleerd en de voormalige stal is omgebouwd tot woon- en slaapkamer annex kleine groepsruimte die aan hedendaagse comfort wensen voldoet. In het ontwerp is steeds de pure uitstraling van de meestal natuurlijke materialen als uitgangspunt genomen. Blank hout, gezaagd onbehandeld eiken, stenen vloer en leem stucwerk zijn materialen die dicht bij de oorspronkelijke materialen van de stal blijven.

De benodigde warmte voor verwarming en warm water wordt opgewerkt door een Pellet kachel en de elektriciteit wordt geleverd door zonnepanelen die, omheind door een beukenhaag, op het achterliggende weiland staan. Het regenwater wordt afgevoerd op het terrein en geïnfiltreerd in de omringende tuinen en vijvers.

De traditionele kippenschuur is omgebouwd tot schuur/carport. De asbest beplating is vervangen door een sedumdak.
De kasschuur is een volledig nieuw opgetrokken bouwwerk uitgevoerd in blank Oregon en kassenbouw profielen en voorziet in een werkschuur en kas.

De tuinen zijn ingericht met planten die (de meeste) een heilzame werking op het menselijk lichaam hebben. Een deel van de planten wordt verwerkt in producten die door Jantine als herborist worden gemaakt. Ze maakt wondzalf, eczeemcrème, dagcrème, after-sun producten, theeën en op bestelling kan ze producten maken voor een speciale vraag.
De tuinen geven zichzelf vorm. De planten vermeerderen en verminderen zichzelf en met een beetje begeleiding wordt dit proces in banen geleid.
De moestuin voorziet in (een deel) van de groenten, aardappelen en fruit voor onze dagelijkse maaltijden.

In het achterliggende weiland is een kleine hoogstamboomgaard aangelegd met een bosschage dat aansluit op de naastgelegen percelen.
Er ligt een puincirkel en er is een lemniscaat aangelegd. De puincirkel is een metafoor voor het herschikken van de ‘brokstukken’ van ons leven op een manier dat ze ondersteunend wordt aan het vervullen van onze huidige behoeften. Het puin komt uit de verbouwing van het huis en is materiaal dat in het huidige gebruik van de woning niet meer van pas komt. Dit materiaal kan echter nog dienst doen en wij hebben hier deze vorm voor bedacht.

Waar de oorspronkelijke boerderij voorzag in de levensbehoefte van de eigenaar en een deel van de dorpsgemeenschap, is de huidige functie van deze stadsboerderij dat naast basis en woonplek voor ons, het een plek is waar anderen kunnen aarden, op adem komen, herbronnen, inspiratie opdoen, groeien, vermaken, veilig voelen. We bieden mogelijkheden deel te nemen aan workshops voor het verwerken van kruiden, het assisteren bij tuinieren en het volgen van trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.